Meteen naar de inhoud
Rumba - stijldansen

Wat is de Rumba voor dans?

Date

De Rumba (uitgesproken in het Nederlands als: Roemba) werd in Europa al begin jaren ’30 gedanst onder de naam Square Rumba. De ontwikkelingen en interpretaties van de dans hebben geleid tot de vorming van Cuban Rumba zo circa 1948. De muziek die hierbij wordt gebruikt is afkomstig van de Guajira. Dit is een oude dansvorm die zelfs helemaal teruggaat naar ca. 1850. Zo rond de komst van de Square Rumba is ook die muziek verder ontwikkeld tot iets wat we nog steeds voor het dansen gebruiken.

Over de muziek

De muziek van de Rumba is een vierkwarts-maat met ongeveer 25 maten per minuut. Tegenwoordig is de trend op wedstrijden om nog langzamer te dansen. De muziek gaat dan soms zelfs helemaal terug tot 23 maten per minuut. Omdat de muziek zo langzaam is, heb je als danser wat meer tijd om ook echt met heel je lichaam te dansen. Stijldansen is meer dan alleen een paar pasjes de goede kant op. Dat merk je erg goed bij de Rumba.

De accenten in de muziek liggen op de tweede en vierde tel. Het accent op tel vier is het zwaarste. De Rumba is bovendien de enige dans die niet op de eerste tel van de maat wordt gestart. Je mag hier op tel vier van de vorige maat al starten. Daar ligt ook het accent in de muziek dus dat danst wel zo lekker. De passen van de rumba zijn niet zo ingewikkeld, zeker als je al eens een Cha Cha Cha hebt gedanst. De muziek en het ritme is voor veel beginnende dansers eerder de uitdaging. Of dat ook voor jou geldt ervaar je het best in een van onze groepslessen of bij een privéles.

Rumba - stijldansen

Luister hier naar Rumba muziek

Share this story with your friends